Kruidengeneeskunde

Wat is kruidengeneeskunde?
Kruidengeneeskunde is het behandelen van klachten en ziekten op basis van natuurlijke kruiden en kruidenextracten. Kruiden kunnen dienen als geneesmiddel die uit de hele plant of uit delen van de plant worden bereid. De geneeskrachtige werking van de kruidenextracten wordt bepaald door de inhoudstoffen. Deze inhoudstoffen worden bijna niet verdund of geschud zoals bij homeopathie. Ieder kruid heeft zijn eigen specifieke waarde en samenstellingen. Kruiden kan met al zijn geneeskrachtige specifieke eigenschappen direct worden ingezet tegen allerlei klachten en/of kwalen.

Geschiedenis van kruidengeneeskunde
Kruidengeneeskunde bestaat al zo lang als de mensheid zelf. Duizenden jaren terug is kruidengeneeskunde bekend bij de Chinese en Indiase culturen. In de Griekse en Romeinse tijden wordt voor het eerst de kruidengeneeskunde op schrift vastgelegd. Via de Romeinen in de tijd van de middeleeuwen komt de kennis van kruidengeneeskunde in kloosters terecht, waar monniken het kruid uitvoering beschrijft in het “Cruydeboeck” 1517-1585. Hier was de basis gelegd over het ontstaan van de beroemde kruidentuinen die bij kloosters te vinden waren. Rond 1650 ontstonden de eerste kruiden-apotheken. Ook in die periode waren er kruidenvrouwtjes/kruidenmannetjes te vinden die zich al eeuwen lang hebben bezig gehouden met het genezen van mensen op basis van geneeskrachtige kruiden.

Na de 18e eeuw is de moderne wetenschap en technologie in op komst gekomen. Men kwam door allerlei onderzoeken tot ontdekking, dat de kruiden goede werkzame bestanddelen en stoffen bevatten, waar uiteindelijk door de stoffen te isoleren en chemisch na te bootsen de productie van moderne geneesmiddelen een feit geworden was. Het gebruik van kruiden wordt nu afgedaan als volksgeneeskunst of kwakzalverij. Gelukkig zijn er door de eeuwen heen mensen geïnteresseerd gebleven in kruidengeneeskunde. En dank zij hen blijven de kennis van geneeskrachtige kruiden bestaan, zodat we vandaag de dag nog steeds dankbaar gebruik van deze geneeskrachtige kruiden mogen maken die “Gaia” Moeder Aarde ons schenkt.

Waarom wil u gebruiken maken van kruiden?
Er zijn verschillende reden te benoemen waarom u gebruik wenst te maken van heilzame geneeskrachtige kruiden. Een belangrijke reden kan zijn, dat u weer tot het besef komt, dat de natuur zoveel goeds heeft voort gebracht, dat u weer ontdekt, dat u ook op natuurlijke basis klachten kan bestrijden of verlichten en tot genezing kan komen zonder gebruik te maken van chemische middelen.

U bent tot besef gekomen dat niet voor iedere pijntje of ongemak een aspirine of pijnstiller nodig is om van uw klacht af te komen. Chronische klachten kunnen blijven aanhouden ondanks het gebruik van geneesmiddelen die men krijgt bij de reguliere artsen. U gaat op zoek naar alternatieve geneeswijze om van klachten af te komen. Eén daarvan is de kruidengeneeskunde. Door gebruik van natuurgeneeskunde te maken wordt vooral de holistische levenwijze benadrukt. Een logisch gevolg hiervan is, dat kruiden u “die de weg naar binnen wijzen” een nieuwe leefwijze t.a.v. uw gezondheid helpen te ontwikkelen.

Waarom gaat u naar een kruidengeneeskundige?
Een goed opgeleide kruidengeneeskundige heeft een aantal jaren een gedegen opleiding gevolgd over Kruidengeneeskunde. Zij of hij heeft in de opleiding veel kruiden bestudeerd met alle werkingen op de verschillende organen, bijwerkingen en contra-indicaties. Zij of hij heeft ook bestudeerd dat kruiden natuurlijk zijn, maar dat er ook kruiden voorkomen die bijwerkingen hebben of waar contra-indicaties van bekend zijn. Er zijn bepaalde kruiden die bijvoorbeeld minder geschikt zijn voor zwangere vrouwen of die borstvoeding geven, bij gebruik van bepaalde medicijnen, of bepaalde ziektes het beter is om geen kruid in te nemen.

Een kruidengeneeskundige vind het belangrijk om de mens in zijn geheel te benaderen. Er wordt op een holistische manier naar de mens gekeken. Zij of hij vind het belangrijk om niet alleen naar de symptonen van de klacht te bestrijden, maar ook de oorzaak van de klacht wordt in het licht gebracht.
Een kruidengeneeskundige zal alles doen wat in haar/zijn vermogen ligt om samen met de cliënt te zoeken naar een kruid dat past bij de klacht om tot genezing te komen. Het vertrouwen/samenwerking met de cliënt zijn hierin van groot belang. Er is voor bijna iedere ziekte een kruid gewassen!
Voor kruidengeneeskunde wordt voornamelijk gebruik gemaakt van Kruidentheeën of tincturen.

Consult
De duur van een intake gesprek of consult kan één uur tot anderhalf duren.